25 oktober 2009

Spara ihop ett buffertkonto, löning är på måndag

Något som förvånar mig otroligt mycket är att alla blir så glada den 24:e varje månad. En vanlig fras är: ”yes, imorgon är det löning!”. Ofta har de personerna i fråga inte mer kvar på kontot än att kunna köpa mat för just den dagen. Skulle det vara så att löning inträffar på en måndag t.ex. 26:e så blir det ofta katastrof för dessa personer. De här personerna har ofta en bra lön, men det är inget som har med saken att göra för pengarna ska tydligen vara slut den 25:e varje månad.

Hur skulle det se ut om de istället för att oroa sig om lönen verkligen sitter på kontot den 25:e sparade ihop en buffert? Jag anser att en rimlig minsta buffert borde vara åtminstone en månadslön. Har du en buffert i minst den storleken så klara du en månad utan några som helst problem, troligtvis en längre tid. Det enda som krävs för att spara ihop en sån buffert är lite disciplin och återhållsamhet under tiden.


Kreditkort är ingen buffert.

Många finner sin buffert i kreditkorten, visst är det din sista utväg så har du ju inget val. Men ärligt då sitter du fan i skiten och gör bäst i att ta dig därifrån, fort.

Jag känner många som använder kreditkort och ofta börjar det i ett buffertsyfte. Att de stått utan pengar och tar ett snabbt lån på säg 5000 kr, ”det är ju ändå ingen ränta om man betalar inom en månad”. De betalar tillbaka pengarna och inget mer med det. Men nästa gång så handlar det kanske om en ny tv, de har inga pengar till en ny tv men de har ju kvar det där kreditkortet, de köper tv: n. Den 25:e kommer och tur är det eftersom kontot är på noll. Det har nu börjat pratas om en resa, en resa man inte får missa. Skulden ska ju egentligen betalas men det kommer ju innebära ekonomiska problem under månaden så betalningen skjuts upp till nästa månad. När 25:e kommer nästa månad så har personen lånat ytterligare pengar, ”ska man ut och resa kan man ju inte snåla”. Hela lånecircusen har nu börjat och det är bara att betala, det blir ingen billig resa.

Detta beteende är så otroligt vanligt att man blir förbannad. Ofta är det personer som dessutom tjänar bra pengar och egentligen inte har så stora fasta kostnader. De bygger upp stora fasta kostnader, fasta kostnader som består av olika lån för skitsaker. Hur jävla kul är det egentligen att betala motsvarande vad det kostar att ha en lägenhet för saker de kanske inte ens har kvar. Det måste ju vara den typiska ”lyxfällan”.

Jag levde exakt likadant själv för 6 år sedan, så jag vet och förstår hur de tänker. Men då förstod jag inte konsekvenserna som kunde uppstå, att hamna i kronofogdens register är inget jag vill rekommendera. Det är hos kronofogden de flesta hamnar till slut, då måste en förändring ske, det är lika bra att göra den innan.

Så dagens råd måste bli, skaffa ett buffertkonto. Hur stort det bör vara beror på dina fasta utgifter och levnadskostnader men du bör åtminstone klara en månad på enbart buffertkontot. Sen tycker jag att man med totalt sparande ska ha så att man iaf. klarar av 3 månader, men det är ju min åsikt.

De flesta klarar av att spara ihop ett buffertkonto, gör du inte det så lever du över dina tillgångar.


Läs också:

Bloggen 6 veckor gammal
Investeringstips!
Månadsrapport
Min ekonomi
Spartips!

5 kommentarer:

 1. Tänk att något så i grunden enkelt är så otroligt svårt för många.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Följer man 10%-regeln så är det inte alls knepigt att spara ihop till det, tyvärr är en större del av befolkningen inte utbildad i privatekonomi, och fattar därför inte hur de ska handskas med pengar.

  SvaraRadera
 3. Jag tror i för sig de flesta (däribland jag)som uttrycker lättnad att lönedagen anländer har ett buffertkonto. Att börja talla på bufferten är ju ett bevis för att man levt över sina tillgångar...

  SvaraRadera
 4. Jag har nu börjat blogga igen på nytt konto: frihetsmaskinen.blogspot.se

  /imperiet

  SvaraRadera