15 oktober 2009

Bopriser upp upp upp!

Nu kan man läsa överallt om bostadspriserna som är på väg uppåt igen och trenden verkar hålla i sig. I höstas hade vi en nedgång och ”alla” talade om det stora raset. Jag vet inte men jag antar att ”alla” de som talade om det stora raset inte var innehavare av någon bostadsrätt och egentligen hoppades på att det stora raset skulle komma.

Jag blir förbannad på hur vissa tänker när de uttalar sig så. Det innebär i praktiken att drömscenariot skulle vara ett ras för att sen fynda på förlorarnas bekostnad och må jättebra! Över vad? Priserna går upp just nu, inget konstigt med det. Räntan är låg, även om arbetslösheten är hög så har faktiskt väldigt många jobb och hyfsat bra betalda jobb. (Nu pratar jag om Stockholm) Att säga att det är rimligt att priserna ska gå ner 30–40-50 % som vissa gör känns bara löjligt i dagens läge. Skulle det inträffa så skulle man ju bo i princip gratis och komma upp på en normalnivå om räntan tokhöjs. Så länge efterfrågan finns så kommer priserna att gå upp, hur ologiskt vissa än tycker att det är.

Om man titta på prognoserna för räntan några år framöver så ser man ju att det antagligen inte kommer bli några jättestora höjningar, räntan kanske går upp som högst runt 5-6 %. Det är ingen hög ränta, men jag tror heller inte att det kommer bli så mycket högre än så. Att tro att folk räknar med en ränta på 1,5% är också löjligt, bankerna har faktiskt vissa krav som måste uppfyllas när du tar ett lån. Sen måste man som sagt tänka på att det är efterfrågan som styr priserna. Folk är beredda att betala mer för sitt boende nu än för 10 år sedan, (pratar fortfarande om Stockholm) sorry alla ni som vill att det ska rasa.

Historiskt har bostadspriserna gått upp upp upp. Helt ärligt, hur många har förlorat på en bostadsaffär? Jag har inte hört så många som gjort det, bara de som köpt och sålt inom en kort period. Jag har gjort det själv, en gång. Men vinsten från andra bostadsaffärer väger definitivt upp till plussidan. Läste på e24 att priserna på en bostadsrätt i Stockholms innerstad ökat 260% på 13 år och det tror jag lätt att det är, om inte mer. Skulle man gå tillbaka ännu längre i tiden så skulle man skratta åt hur billigt det var att köpa hus och bostadsrätter.

Så vad är felet? Vad är det som är så jävla fel med att få ”tjäna pengar” genom bostadsaffärer. Antar att det är avundsjuka som ligger bakom denna attityd och inställning som många har. Folk blir avundsjuka för att någon kan tjäna flera hundratusen genom lånade pengar. Nu ser ju spelreglerna ut såhär och då är det ju bara att gilla läget och utnyttja situationen. Men vem vet en vacker dag kanske det där raset kommer och om det gör det lovar jag att ta tillbaka allt jag sagt.

DN Guldläge för svenska lånekunder
DN Allt talar för fortsatt boprisrally
DN Bopriserna går mot rekord


Läs också:
Bostadspriserna!
Bopriser

4 kommentarer:

 1. Självklart ska man kunna tjäna pengar på sin bostad! Tyvärr funkar det ju många gånger inte så bara. Räknar man in allt underhåll som krävs så blir bilden ofta en annan, och om man har lånat på värdestigningen så kan man ofta ligga mkt brunt till när reavinstskatten på hela vinsten kommer etc.
  Med det sagt så tycker jag ändå att det är vettigt med bostadsrätt kontra hyresrätt. Köpa är alltid bättre än hyra.

  SvaraRadera
 2. Bra synpunkter där men kostnaden för underhåll av en bostadrätt är oftast inte så stor, i förhållande till värdestegringen. Jag pratar om bostadrätter och inte av villor. Sen är det klart att lånar du upp på värdeökningen så kan det bli tight när skattesmällen kommer. Men det är inget du behöver göra och enligt mig ska man aldrig belåna upp lägenheten, då får man skylla sig själv. Det är förövrigt ett vanligt misstag många gör, att belåna sig mer för att lägenhetens värde ökat, men de glömmer skatten.

  SvaraRadera
 3. Precis, men så länge man vet hur det funkar så är det en bra investering, absolut. =)

  SvaraRadera
 4. Ja lite så är det väl. :)

  SvaraRadera