2 september 2009

Spartips!

Tänkte bara dela med mig av några spartips jag själv använder mig av. Fyll gärna på med fler genom att lämna en kommentar!


1. Matlådor

– Att göra matlådor och ta med till jobbet sparar mer än man tror. Undvik också att äta ute. För varje måltid sparar du säkert 50 kr och uppåt. Släng inte mat, frys in den!

2. Storhandla

– Planera din matlagning för en hel vecka framåt och köp allt på en gång så minskar risken för impulsköp. Du har också möjlighet att gå igenom reklam och titta efter rabatter m.m. Försök att ha koll på vilka affärer som har bra priser på varorna du ska ha, det kan löna sig att åka till flera olika butiker. Missa inte att nästan alla butiker har rabatter om man köper 2 eller fler av samma vara, utnyttja alltid detta. Köp inte mer än vad du behöver av saker som inte håller länge, t.ex. mjölk, ost mm.

3. Rea/Utförsäljning

– Ditt sparande behöver inte påverka dina klädinköp och inköp av andra produkter. Passa på att handla på rea och utförsäljningar, håll ögonen öppna överallt säljs det ut saker. Säg att du skulle hitta din tandkräm för 10 kr som du normalt köper för 20 kr. Köp då minst 20st för du vet ju att dom går åt. Bara där har du sparat 400 kr. Köp dina kläder på rea, 50-70% är inte ovanligt.

4. Förhandla boräntan

– Var hård när du förhandlar räntan, banken kommer inte ge dig bra ränta om du inte kräver det. Ett bra tips om du har bolån är att änvända pension, sparande m.m. i dina förhandlingar. D.v.s. Vänta med att sätta upp pensionssparande m.m. tills du förhandlat räntan och använd de som förhandlingsredskap.

5. Öppna ett e-konto

– att ha ett e-konto känns nästan som en förutsättning för att kunna bygga upp ekonomin. Kör alla räkningar på autogiro så riskerar du inte att missa någonting. Öppna ett separat mat- och buffertkonto. Se sedan över hur mycket du har kvar och lägg upp ett sparande på sparkonto och ev. fond- och aktiekonton. Se även till att börja pensionsspara, även om det bara handlar om en 100-lapp.

6. Håll dig frisk

– Att vara sjuk och borta från jobbet kostar pengar. På längre sikt kan det även innebära att du förlorar jobbet, eller mister chanser till högre tjänster d.v.s. högre lön. Se till att sova tillräckligt och äta bra, du kan inte förtränga din hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar