29 augusti 2009

Första inlägget!

Vad ska man skriva här då? Tänkte iallafall börja med att berätta lite om denna blogg och varför jag startat den.

Målet med bloggen är att jag ska bli peppad och hålla motivationen uppe och inte falla bort från mitt hårda arbete mot ekonomisk frihet. Jag kommer antagligen inte som många andra med samma mål, dagligen läsa ekonomiböcker, satsa på högriskaktier, starta företag o.s.v, men man ska aldrig säga aldrig. Min kunskap om detta är dock i nuläget alldeles för liten och jag är inte villig att offra den tiden det kräver, just nu.

Jag vill istället hitta pengarna i min vardag. Jag kommer till att börja med att spara ca: 35% av min nettolön. Dessa pengar kommer att fördelas på fonder och rent sparande. Pengar i lägenhet, och pensionssparande kommer jag inte räkna in i "denna miljon", men jag kommer räkna med amortering på lägenhet från och med nu. Detta pga att det är pengar jag när som helst kan plocka ut men samtidigt behålla mitt boende. Jag kommer heller inte räkna in pengar som avsätts på buffertkonto eller övriga "spenderarkonton", då det skulle störa sparandet så fort jag gör ett uttag.

Man kan igentligen säga att jag började min resa mot miljonen för ca: 4 år sen då jag köpte min första bostadsrätt. Jag totalrenoverade den lilla ettan för att få det exakt som jag ville ha. Under den här tiden arbetade jag på mitt vanliga jobb ca: 200-240 timmar/månad (med en usel timlön) för att ha råd med renoveringen. Omständigheter gjorde dock att jag, precis när jag blivit färdig med lägenheten, valde att sälja den. Inför försäljningen hade jag inga stora förväntningar men till förvåning såldes lägenheten 50% högre än utgångspris och 30% högre än förväntat. Detta gav mig en vinst på ca: 50%, alltså i detta fallet nästan 400´kr!

Men frågan är gav det mig 400´kr? Nej, självklart inte.

Jag hade ju under denna tid då jag renoverade haft rena renoveringskostnader på nästan 70´. jag hade utöver detta eftersom jag jobbade så mycket ätit ute varje dag, både lunch och middag. Jag hade bensinkostnader för att åka från min andra lägenhet till renoveringsobjektet. Sen ska ju mäklaren ha sitt för att sälja. Jag hade ju även betalat räntor och avgift till föreningen under en tid jag inte ens kunde bo eller vara i lägenheten, ca: ett år. Så om man lägger ihop alla kostnader så skulle jag nog hamna på ca: 150´kr, grovt räknat. Fördelar jag det på dom timmar jag spenderat (mycket helgtid) så kan man fråga sig om det var värt det? Jag skulle nog kunna säga att man lika gärna kan jobba som fan på sitt vanliga jobb med en "usel" timlön.

Men! För mig i den situationen, just då, var det absolut värt det nu när jag tittar på det i efterhand. Jag hade innan den lägenheten oftast 0-20000´kr beronde vilken dag i månaden det var. Jag hade inget e-konto och ingen som helst buffert vilket gjorde mig väldigt osäker ekonomiskt vilket man varje dag försökte förtränga. Jag fick ofta brev från olika inkasso och lyckades ofta betala i tid men det var inte med stora marginaler.

Jag har köpt fler lägenheter sen dess (för att bo i, inte tjäna pengar). Konjunkturen har ju gått upp och ner vilket jag deffinitivt fått känna på. Nu har jag ett sparande och ett ständigt plus på mina e-konton. Jag betalar räkningarna i tid via autogiro och sover bra om nätterna även om man fått flera hårda smällar. Antar att det är så här det känns att vara iaf. lite "ekonomiskt trygg" kan bara tänka mig känslan att vara ekonomiskt fri, eller ekonomiskt "friare"! vilket jag skulle säga att man var om man hade en miljon på sitt bankkonto. Det är något jag vill och ska uppnå!

Av pengarna jag sparat fram till nu och det lilla som blivit kvar av lägenhetsvinsten jag gjort, har jag lagt in det mesta i min lägenhet. Men jag har hunnit spara lite i fonder och lite på mitt e-konto. Dessa pengar är rena sparpengar och jag kommer räkna in dess i min miljon. det rör sig om ca: 20´ i fonder och 100´ på sparkontot.

2 kommentarer:

  1. Med tanke på hur mycket skit Miljonär brukar få för att räkna med lägenheten i sitt sparande gör du väl rätt som inte tar med den. Lägenheten minus skulder utgör naturligtvis en tillgång men det är en annan femma. :)

    SvaraRadera
  2. Ja det är svårt det där hur man ska räkna med lägenheten. Jag kommer ju som sagt att räkna med amorteringar jag gör fr.o.m nu, så på ett sätt räknas den med. Det borde jag kunna göra eftersom jag redan har en stor summa i lägenheten som säkerhet. Jag tycker också som du säger att lägenhet minus skuld är en tillgång, men då bör man ha en god marginal. Men det är rätt kul att det inte det inte diskuteras på samma sätt kring aktier?

    SvaraRadera